ALS IK JOU TOCH NIET HAD!
Stapelgek Academy | Relatietherapie | Relatietherapie voor de top van ondernemend Nederland | Relatiecoach

“Als ik jou toch niet had!”

Dat waren de woorden die Olivier tegen me zei, in november 1994, we waren nog maar nét een paar weken samen.

Wat zou ik daar op hebben beantwoord denk je?

A) Ahhh, wat lief!
B) Ik hou ook van jou!
C) Ja, ik ben ook blij met jou in mijn leven!

En zo waren er nog tig antwoorden mogelijk, als vanzelfsprekende reactie na het horen van zo’n mooi compliment.
Maar nee, ik floepte er onmiddellijk iets anders uit. En wel zo vastberaden, dat ik het daarom nooit meer ben vergeten.
Ik zei namelijk meteen: “Dan had je wel een ander, en ik waarschijnlijk ook.”
Dat gaf stof tot nadenken en een leuk gesprek, het zorgde meteen voor een portie verdieping, waardoor we elkaar weer wat beter leerde kennen.
Toen was ik 19, nog jong en onbezonnen, woonde op kamers in Amsterdam.
Volgende week mag ik 44 kaarsjes uitblazen en wat blijkt: ik denk er nog precies hetzelfde over.

‘Als ik jou toch niet had’…..het klinkt als een lief compliment en zo had Olivier het natuurlijk ook bedoeld.

Maar zo pril als onze relatie was, zo groot kwamen deze woorden bij mij binnen.
‘Als ik jou toch niet had’…..gaf mij het gevoel dat ik de uitverkorene was. De ware. De enige.
Op zich natuurlijk heel romantisch, lief en fijn. En natuurlijk smolt mijn ego van zoveel vleierij.
Het was immers mijn meisjesdroom om ooit te trouwen met een man die knap en lief is.
Maar oei, wat een verantwoordelijkheid kreeg ik hiermee in mijn mandje geschoven door deze attente prins op het witte paard!

‘Als ik jou toch niet had’…. Nou, vul het maar in:
A) Dan was ik nu alleen.
B) Dan was ik ongelukkig.
C) Dan was mijn leven niet zo leuk.
D) Dan…..vul maar in, maar meestal heeft het antwoord met het geluksgevoel van de ander te maken.

Nee, ik ben niet verantwoordelijk voor het geluk van een ander. Dit klinkt misschien onaardig, maar dat is niet wat ik ermee bedoel.
Want al zou ik het wel willen, ik kán het echt niet. Het is namelijk een onmogelijke taak en zo’n taak kan jou en de ander heel ongelukkig maken.
Je relatie kan dan in een ‘scheve’ verhouding belanden (niet gelijkwaardig) en kun je vergelijken met het sluiten van een deal: ‘als jij zus, dan ik zo’ (als/dan).

Geluk zit in jezelf, daar begint het allemaal. Dat is de basis en vanuit daar kun je het delen, en dat is het mooiste dat er is!
Dit is mijn overtuiging en zo heb ik het altijd gevoeld, dus ook als 19-jarig pril vriendinnetje van Olivier.

Ik geloof niet in één ware. Wel in ware liefde.
Dus ik meende het oprecht toen ik zei: dan had je wel een ander en ik waarschijnlijk ook!

Want als ik down under, in Australië was geboren, of destijds niet in Amsterdam had gewoond, was ik Olivier hoogstwaarschijnlijk nooit tegen het lijf gelopen.
Ik geloof dat er van de bijna 8 miljard mensen op deze aardkloot heel veel mensen zijn waar ik gelukkig mee had kunnen worden en hij ook.
Ze lopen overal rond, zomaar los in het wild.

Maar ik ben elke dag dankbaar dat het Olivier was, (of Oof zoals ik hem meestal noem) die destijds bij mijn vriendin Heleen (zijn tweelingzus) in Amsterdam op bezoek kwam en bij haar op de stoep stond, op een zonnige zondagmiddag. Heleen was boven in haar kamer en ik deed daarom haar voordeur open.

Twee jonge mensen, voor het eerst oog in oog met elkaar, beiden al gelukkig met zichzelf en klaar om het te delen.

En natuurlijk kun je eens zeggen: ‘Als ik jou toch niet had’. Maar verwacht nooit ‘wisselgeld’, geen tegenprestatie.
Het moet gewoon een lief complimentje zijn en niet meer dan dat.

Happy greetz,

Sharon

 

Foto: zomer 1994, Olivier, Heleen, Sharon

Vind je dit een leuk blog? Laat het ons weten!
Of heb je suggesties, opmerkingen of wil je iets anders kwijt, stuur ons een berichtje.

 

4 Reacties

 1. Simone Slap

  Leuke anekdote!
  En je hebt helemaal gelijk.
  Zo is het ?

  Antwoord
 2. Ninon

  Mooi geschreven! En ohhh zo waar, gelukkig heb ik dit alles van heel dichtbij mogen meemaken.
  Voor mij waren, zijn en blijven jullie een voorbeeld van “ Ware Liefde”.

  Antwoord
 3. Ed slap

  Mooi verhaal en stof tot nadenken

  Antwoord
 4. Sofie

  “Twee jonge mensen, voor het eerst oog in oog met elkaar, beiden al gelukkig met zichzelf en klaar om het te delen.” Mooi geschreven en zo treffend. Dank voor het delen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOU JIJ JE TIJD ANDERS INDELEN ALS JE RELATIE EN GEZIN WERKELIJK OP HET SPEL STAAT?

Een vraag die ik stelde aan een bevlogen en zeer succesvolle ondernemer. Het raakte hem. 90 uur per week werken was voor hem volstrekt normaal. Dat deed hij met plezier! Zijn vrouw heeft ook haar eigen bedrijf, maar heeft de uren heel anders ingedeeld. Zij werkt 4...

GEEN OPEN DEUREN VOOR JOU!

Ik ga je niet vertellen wat de ingrediënten zijn voor een mooie relatie. Dat weet je zelf ook wel. Soms krijg ik deze vraag en dan moet ik lachen. Het zijn zulke open deuren. Ik denk dat elke ondernemer en zijn/haar liefdespartner diep van binnen echt wel weten waar...

WELK CIJFER GEEF JIJ JULLIE RELATIE OP DIT MOMENT?

Op een schaal van 0 - 10? Waarbij 0 ‘heel slecht’ is en 10 ‘fantastisch’. Ben je tevreden met dat cijfer? Of zou je willen dat het gemiddelde hoger wordt? Het vergt moed om dit te bespreken met je partner. Zij/hij zal het wellicht ook een moeilijk onderwerp vinden....

“BEN JE NU ALWEER ZO LAAT!”, ZEGT MIJN VROUW AlS IK EINDELIJK NA EEN LANGE DAG WERKEN THUISKOM.

Dit is de realiteit van veel ondernemers. Toch nog even dat mailtje sturen, dat belletje doen. En voor je het weet ben je weer een paar uur verder en kom je weer ‘te laat’ thuis. Iedereen heeft al gegeten, de jongste ligt al in bed en heeft papa helaas weer niet...

STEL, DAT HET WEER KAN WORDEN ZOALS HET VROEGER WAS.

Nee, beter nog zelfs. Stel dat dit mogelijk is? Ergens onderweg zijn jullie het verloren. Het plezier, lachen samen, de gesprekken, de toekomstplannen. De intimiteit en de genegenheid. Het is weg, nou ja bijna weg. Op sommige momenten lijkt het weer even terug. Maar...

MEER GELD DAN GELUK.

Dat is kenmerkend voor de meeste van mijn cliënten, wanneer ze bij me starten. Ze hebben het allemaal: Een goedlopend bedrijf. Een prachtig gezin. Schitterend huis. De mooiste vakanties. En een goedgevulde bankrekening. Thuis stroomt de liefde echter niet zoals ze...

DIT DURF IK NIET TE ZEGGEN.

“Niks zeggen… werkt die strategie voor jou?” vroeg ik gisteren aan mijn cliënt? “Nee, maar ik wil hem echt niet kwetsen. Ik hou het daarom voor mezelf.” “Lever je dan niet een stukje van jezelf in?”, vroeg ik haar. “Jawel, maar misschien hoort dat erbij. Misschien wil...

BEKENDE PIJN is voor veel stellen comfortabeler dan ONBEKEND GELUK.

Wat, als je wel het lef zou hebben om de volgende stap te zetten? Om het initiatief te nemen? Iemand moet de eerste zijn. Wat zou dat jou kunnen opleveren? Wat zou dat voor jullie kunnen betekenen? Wat zou dat betekenen voor jullie kinderen, voor jullie gezin?

VREEMDGAAN TIJDENS CARNAVAL MOET KUNNEN.

Sommigen vinden dit blijkbaar hét uitgelezen moment om alle teugels te laten vieren, het is immers carnaval. Ik blijf dat toch een vreemd fenomeen vinden, dat alles maar zou mogen. Dat iedereen wat losser en amicaler is, is juist de charme van carnaval. Ik hou er van,...

Beduusd tijdens een 1 Day Couple Retreat

Beduusd tijdens een 1 Day Couple Retreat. Dat gebeurde deze week. Een 1 Day Couple Retreat geef ik aan stellen die een fijne relatie hebben en graag willen verdiepen/versterken. Het is meestal een prachtige dag met een lach en een liefdevolle traan. Deze week werden...